Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica), zwana także suchodrzewem jadalnym należy do rodziny przewiertnikowatych (Caprifoliaceae). Ze względu na swój zwarty i kulisty pokrój oraz dekoracyjne liście, może być wspaniałą ozdobą ogrodu.

Tradycyjnie jagoda kamczacka uprawiana jest w Rosji, Chinach i Japonii. Spotykana jest także w Europie północnej. Ten długowieczny krzew osiąga 1,5 - 2 m wysokości i 1,5 m szerokości. W Polsce uprawiane są tylko odmiany występującego w północno-wschodniej Azji.

Jagoda kamczacka ma niewielkie wymagania. Jest bardzo wytrzymała na susze i mrozy - dzielnie znosi spadek temperatury do -45 stopni C. Na początku kwietnia krzew rozkwita, zapełniając się biało-żółtymi kwiatami o długości ok.1,5 cm. Charakterystyczne owoce, w kształcie spłaszczonego walca dojrzewają na przełomie maja i czerwca.


Bardzo dobrze rośnie praktycznie w każdej glebie i na większości stanowisk. Należy jednak unikać gleb ciężkich, gliniastych, zatrzymujących wilgoć. Obfite owocowanie zapewni jagodzie kamczackiej słoneczne i ciepłe stanowisko, w podłożu żyznym i zasobnym w składniki pokarmowe. Odczyn ziemi powinien być lekko kwaśny, dlatego warto wcześniej zasilić ją obornikiem. Jeżeli ziemia jest zbyt ciężka, należy rozluźnić ją kompostem, korą lub piaskiem.

suchodrzew jadalny bardzo intensywnie rośnie wiosną, dlatego najłatwiej rozmnożyć krzewy poprzez pobieranie sadzonek jesienią i przechowywanie przez zimę w piasku, w chłodnym miejscu. Na sadzonki doskonale nadają się młode, zdrewniałe pędy. Wiosną sadzonki należy przesadzić do pojemników wypełnionych lekkim, torfowym podłożem. Trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu, tak by ziemia nie wyschła. Po kilku tygodniach, gdy sadzonki się ukorzenią, będzie można je przesadzić w docelowe miejsce w naszym ogrodzie.
Aby nasze krzewy dorodnie owocowały, należy posadzić obok siebie przynajmniej dwie odmiany jagody kamczackiej kwitnącej w tym samym czasie. Takie krzyżowe zapylenie sprawia, że owoce są większe i dłużej utrzymują się na krzewie. Ciemnoniebieskie jagody pokryte są woskowatym nalotem i mają smak słodko-kwaśny, z lekką domieszką goryczki.
W zależności od gatunku, owoce mają różny kształt. Kwiaty oraz jagody zawiązują się na pędach jednorocznych. Krzew po raz pierwszy owocuje już po dwóch, trzech latach, a z dorosłej rośliny można uzbierać nawet 6 kg owoców.

Zdrowotne działanie owoców jagody kamczackiej jest znane od dawna. Są bogatym źródłem witaminy C i A oraz żelaza, jodu i miedzi. Ich spożywanie wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje krwotoki i obniża ciśnienie. Jagody mają właściwości antyseptyczne, wspomagające leczenie wielu chorób i odtruwające organizm ze związków metali ciężkich, pomocne są również przy leczeniu chorób układu krwionośnego. Napar z suszonych kwiatów działa hamująco na rozwój wirusów i bakterii, cenny jest, więc przy przeziębieniach, grypie i zapaleniach gardła

Owoce tego krzewu doskonale nadają się na różnego rodzaju przetwory, a także jako dodatek do deserów. Kwaskowaty smak jagód sprawia, że doskonale komponują się np. z malinami. Dużą popularnością cieszy się także nalewka z owoców jagody kamczackiej.
12-01-13 12:08