Winorośl w uprawie

Winorośl
Winorośl to pnącze, które było sadzone i uprawiane od niepamiętnych czasów. To roślina, która obradza jednymi z najbardziej popularnych owoców – winogron. To właśnie one są głównym składnikiem najbardziej znanego i lubianego trunku na całym świecie – wina.

Chyba każdy ogrodnik marzy o tym, by w swoim ogrodzie czy sadzie posiadać okazałe pnącza winorośli. Wielokrotnie można było usłyszeć o tym, że uprawa winorośli jest skomplikowana w naszych polskich warunkach, jednak nie jest to wcale prawdą. Ze względu na to, że istnieje bardzo wiele odmian tego krzewu, to ich wymagania, jeśli chodzi o podłoże czy warunki atmosferyczną także zróżnicowane. Nie oznacza to jednak, że smak czy wielkość owoców będą lepsze czy gorsze w zależności od regionu uprawiania. Z ciekawostek, jest to pnącze, które nie wymaga dużej powierzchni na ukorzenienie, dlatego można je uprawiać również na małych działkach lub w pojemnikach na tarasie. Dodatkowo winorośl jest rośliną wyjątkowo ozdobną jesienią, ponieważ wtedy jej liście mają piękne przebarwienia.

Podstawowym warunkiem do prawidłowej uprawy winorośli to utrzymanie równowagi w zagwarantowaniu odpowiedniego odżywania części naziemnej i podziemnej. Dodatkowo należy pamiętać o odpowiednim nasłonecznieniu pnączy, które jest niezbędne do prawidłowego dojrzewania owoców.

Przy uprawie tych pnączy nie wolno pominąć właściwego umiejscowienia do zasadzenia krzewu, gdyż jest to kluczowe w całym procesie wzrostu. Winorośl jest rośliną ciepłolubną, stąd najkorzystniej jest je sadzać w miejscach, które są większą część dnia nasłonecznione i nagrzane. Dlatego pod uprawę najlepiej wybierać stronę zachodnią, południową i południowo-zachodnią. Oczywiście najlepiej będzie, kiedy pola nie będą zupełnie płaskie, a odrobinę pod kątem tak, by nachylenie było w stronę słońca. Dzięki takim zaporom jak np. Tarasy możliwa jest uprawa winorośli na polach, które są w dużym nachyleniu, bo nawet przy 45 stopniach. Ponadto zimową porą na tak położonej plantacji przymrozki i mrozy są rzadsze i słabsze. Jednak takie położenie winnicy sprawia, że procesy nawadniania, zasilania czy zbierania owoców nie mogą być mocno zautomatyzowane. Więcej o zakładaniu plantacji można znaleźć w artykule pt.: "Plantacja winorośli".

Ziemia pod uprawę winogron nie ma specjalnego znaczenia, ponieważ dopasowują się one do warunków danego środowiska. Oczywiście w lepszej glebie, np. piaszczystej i przepuszczalnej, rosną dojrzewają, ale w zwykłej ziemi ogrodowej też sobie doskonale poradzą. W przypadku terenów mocno nadmiernie nawodnionych, czy wręcz podmokłych, uprawa winorośli nie jest wskazana dopóki pola nie zostaną zdrenowane i osuszone. Ogromną zaletą upraw pnączy na suchych i słabszych ziemiach są znacznie słodsze owoce, choć rosną one znacznie wolniej i są zdecydowanie mniejsze. Ponadto krzewy na takiej ziemi lepiej znoszą okres zimowania i znacznie mniej razy dochodzi do przemarznięcia.

Jeśli już decydujemy się na zakup, to najlepiej sadzonki wybierać takie, które są w pojemnikach, gdyż statystycznie lepiej przyjmują się niż takie, które są wykopywane bezpośrednio z gruntu. Dodatkowo należy bacznie je obejrzeć, szczególnie zwracając uwagę na liście. Zdrowe liście to takie, które będą koloru zielonego i nie będą wyróżniały się czymś charakterystycznym spośród innych. Wysokość młodej sadzonki to ok. 50 cm. Jeśli natomiast zdecydujemy się na zakładanie plantacji o mniej typowej porze roku, czyli pod koniec lata, to wtedy sadzimy jedynie pęd winorośli, który powinien mieć ok. 10 cm wysokości, co zapewni przetrwanie zimy sadzonce.

Z nadejściem wiosny można już przesadzać sadzonki z pojemników do ziemi gruntowej od połowy maja, a przesadzanie ich należy zakończyć wraz z końcem października. Inaczej sprawa ma się z sadzonkami pochodzącymi z gruntu – te wsadzamy do ziemi właśnie od października do nadejścia pierwszych mrozów. Alternatywą jest dopiero wiosna, kiedy ziemia nie będzie już zamarznięta, ale wtedy należy zakończyć sadzenie do długiego weekendu majowego.

Na każdą sadzonkę trzeba wykopać dół o głębokości mniej więcej 40 cm i podobnej średnicy. Potem trzeba wypełnić go ziemią, jeśli to będzie zwykła ziemia ogrodowa, to musi być to wypełnienie wraz z kompostem w proporcjach 1:1. Jeśli lepsza gleba, to może być sama. Koniecznie trzeba zachować odpowiednią odległość między sadzonkami, która powinna wynosić ok. 100 – 150 cm.

Obecnie w Polsce uprawa winorośli jest coraz bardziej powszechna i doceniana. Szczególnie dotyczy to południowej i zachodniej części kraju, gdzie są lepsze warunki do upraw. Tutaj świetnie sobie radzą odmiany zarówno wczesne, średniowczesne, jak i późne. Na północy Polski jedynie odmiany wczesne dają gwarancję przetrwania i owoców. O uprawie winorośli w Polsce więcej dowiesz się z artykułu pt.: "Uprawa winorośli w Polsce".
2011-11-30